Xhevdet Gela koki jalkapalloilijan ammatin varjopuolet Puolassa

Kosovolais-suomalainen Xhevdet Gela on pelannut komean uran Veikkausliiga-kentillä, mutta villeimmät kokemuksensa hän sai viidestä ottelusta Puolan pääsarjassa. 

Tuomari viheltää Lechia Gdanskin ja Widzew Łódźin välisen ottelun päättyneeksi. 0–2-tappiosta raivostuneet vieraskannattajat pyrkivät katsomosta kentälle, mutta lukematon määrä mellakkapoliiseja estää huligaanien pääsyn pelaajien luo. Osa kannattajista siirtyy gdanskilaishotellille odottamaan joukkuetta, joka saa siellä osakseen todella suoraa palautetta.

Tapahtumat jatkuvat Widzew Łódźin kotistadionilla, jonne joukkue saapuu bussilla aamukahdelta. Stadionin edessä seuran kannattajat hakkaavat bussia, ja uhkaava tilanne jatkuu muutaman tunnin ajan, kunnes virkavalta saa tyhjennettyä alueen.

Nykyään FC Lahtea edustava Xhevdet Gela, 28, muistaa neljän vuoden takaiset tapahtumat elävästi. Puolaan siirtyessään hän tiesi, millainen jalkapallokulttuuri maassa on, mutta vasta tuona yönä selvisi, että jalkapallo oli tuhansille kannattajille elämän ja kuoleman asia.

– Ne olivat sen tappion jälkeen ihan sekaisin. Pääsimme stadionin sisään turvaan portista, joka pistettiin kiinni. Minä olin pelokkaampi, mutta muut pelaajat olivat lähinnä pettyneitä, kun eivät päässeet kotiin. Tällaista tämä on, he sanoivat. Pelkkä matka Gdanskista Łódźiin oli kestänyt viisi tuntia, minkä lisäksi jouduimme odottamaan kauan omalla stadionillamme.

Vaikka samanlaisia yhteenottoja oli tapahtunut aiemminkin, seurajohto otti asian vakavasti. Seuran edustajat, edustusjoukkueen kapteenisto sekä muutama kannattajaryhmän jäsen tapasivat pian, ja keskustelivat Widzew Łódźin tilanteesta. Samanlaisia toimia tehdään ympäri jalkapallomaailmaa, mutta tulokset jäävät useimmiten laihoiksi.

Widzewissä jalkapallofanien joukkoon mahtui myös äärioikeiston kannattajia. Jugoslaviassa syntynyt Gela ei itse kokenut rasismia, mutta hänen afrikkalaiset joukkuetoverinsa saivat kuulla n-sanaa esimerkiksi yökerhoissa.

Gela toteaa oppineensa arvostamaan yksityisyyttä Puolassa. Łódźin kaduilla joku halusi aina ottaa Gelan kanssa yhteiskuvia, ja yökerhoihin tuli mennä takaovien kautta.

Suomessa ei ole tarvinnut pelätä

HIFK:n ja HJK:n paikalliskamppailut, Stadin derbyt, nousivat kausien 2015–2017 aikana tapetille ajoittaisten järjestyshäiriöiden takia. Kannattajaryhmien välisiä kärhämiä puitiin mediassa, mutta pelaajien turvallisuutta ei uhattu kentällä eikä sen ulkopuolella.

Gela edusti HIFK:ta kahden kauden ajan ennen siirtymistään FC Lahteen joulukuussa 2017. Kun HIFK putosi viime syksyn päätteeksi sarjatasoa alemmas, pettyneet kannattajat heittelivät soihtuja viheriölle. Gela joutui jälleen seuraamaan, kun mellakkapoliisit marssivat kentälle.

Suomessa jalkapallopelin turvallisuudesta vastaa aina kyseisen ottelun järjestäjä eli kotijoukkue. Palloliiton tapahtumapäällikkö Kalle Marttinen kertoo, että Palloliitto järjestää Veikkausliiga-seurojen turvallisuusvastaaville koulutusta kaksi kertaa vuodessa. Koulutusten aiheet vaihtelevat vuosittain.

– Olemme käsitelleet myös kentälle ryntäämisiä ja pelaajien sekä erotuomariston turvallisuutta koskevia asioita. Asioihin on siis varauduttu, mutta onneksi Suomessa kentälle ryntäämisen riski on suhteellisen pieni, ja pelaajien sekä erotuomariston turvallisuus hyvällä tasolla.

Marraskuisen HIFK – FC Honka -ottelun jälkeen HIFK sai maksettavakseen 2 000 euron sakot kannattajien soihduista. FC Honka joutui puolestaan maksamaan 900 euroa, kun kannattajat hyppäsivät kentälle juhlimaan.

Tästä kaudesta alkaen katsojat ovat olleet velvollisia korvaamaan aiheuttamansa taloudelliset vahingot seuralle, mikäli he ovat rikkoneet sääntöjä. Tällä kaudella turvallisuusmääräyksiä on rikottu viime vuotta vähemmän. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ei osaa sanoa suoraan, onko uusi käytäntö vaikuttanut järjestyshäiriöiden vähenemiseen.

– 99 prosenttia kannattajaryhmien jäsenistä luo otteluissa hienoa tunnelmaa, mutta joskus yksilöt ovat aiheuttaneet seuralleen sekä ryhmälleen haittaa. Se vaikuttaa varmasti käyttäytymiseen, kun kannattaja joutuukin itse vastuuseen tekemisistään.

Suomessa kannattajat päätyvät kentälle harvoin ja pääosin iloisissa merkeissä. Esimerkiksi mestaruusjuhlissa nähdään usein ”pitch invasion”, jossa yleisö siirtyy kentälle pelaajien sekaan.

– Kun voitimme HIFK:n kanssa HJK:n ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin, kannattajat tulivat juhlimaan kanssamme kentälle. Siinäkin voi toki sattua jotain, mutta ne ovat faneille isoja juttuja, Gela muistuttaa.

Gela haluaisi pysytellä jalkapallon parissa myös peliuransa jälkeen. Hän valmentaa tällä hetkellä FC Espoon A United -joukkuetta, mutta myös pelaaja-agentin tehtävät kiinnostavat häntä.