Erittäin uhanalainen meritaimen on Vanhankaupunginkosken tavoitelluin saaliskala

Luon­non­va­rai­set me­ri­tai­men­kan­nat el­py­vät hil­jal­leen, kun ih­mi­set kun­nos­ta­vat ku­tuso­raik­ko­ja ja poi­ka­sa­luei­ta. Ka­las­ta­jil­le tai­men on rau­hoi­tuk­ses­ta huo­li­mat­ta yhä ar­vos­tet­tu saa­lis sii­man pääs­sä.

Rau­hoi­tet­tu luon­non­va­rai­nen tai­men on va­pa­ka­las­ta­jien kes­kuu­des­sa ar­vos­tet­tu saa­lis­ka­la. Tai­men nousee Hel­sin­gin Van­han­kau­pun­gin­kos­ken läpi Van­taan­joen ku­tua­lueil­le.

Luon­non­va­rai­sen tai­me­nen ka­las­tus on pyy­dys­tä ja pääs­tä -toi­min­taa. Se on siis ka­las­tus­lain mu­kaan aina va­pau­tet­ta­va, mi­kä­li sen saa saa­liik­si. Tai­men rau­hoi­tet­tiin vuon­na 2019 Suo­mes­sa kai­kil­la me­ria­lueil­la ja Etelä- ja Keski-Suo­men si­sä­ve­sis­sä.

Kouk­kuun tart­tu­nut kala voi ra­sit­tua ko­vas­ti sii­man pääs­sä. Ka­las­ta­ja voi kui­ten­kin pa­ran­taa kalan sel­viy­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia esi­mer­kik­si vä­kä­set­tö­mil­lä kou­kuil­la, ku­mi­ha­vas­haa­veil­la ja oi­kean­lai­sel­la kalan kä­sit­te­lyl­lä.

– Min­kään­lai­nen ka­las­tus ei ole var­sin­kaan uha­na­lai­sil­le ku­dul­le nouse­vil­le ka­loil­le hy­väk­si, luon­non­va­ra­kes­kuk­sen tut­ki­ja Ari Saura sanoo.

Tai­men­ta myös is­tu­te­taan me­reen ka­las­tus­ta var­ten. Is­tu­te­tul­ta ka­lal­ta on lei­kat­tu ras­vae­vä, jotta ka­las­ta­jan on mah­dol­lis­ta erot­taa lail­li­nen saa­lis lait­to­mas­ta. Ka­las­ta­jan on kui­ten­kin mah­do­ton­ta va­li­koi­da saa­lis­taan etu­kä­teen.

– Monet tai­me­nen­ka­las­ta­jat pu­hu­vat is­ta­reis­ta ja luo­mu­ka­lois­ta. Vaik­ka luo­mu­ka­la on rau­hoi­tet­tu eläin, se on usein näis­tä se ta­voi­tel­lum­pi. Siinä on ris­ti­rii­ta, Saura sanoo.

Van­han­kau­pun­gin­kos­kel­la ka­las­te­taan me­ri­tai­men­ta eni­ten elo­kuus­sa

Hel­sin­gin Van­han­kau­pun­gin­kos­kel­la myy­dään lupia vuo­ro­päi­vik­si per­ho­ka­las­ta­jil­le ja uis­tin­ka­las­ta­jil­le. Ko­ro­na-ai­ka­na uis­tin­ka­las­ta­jil­le va­ra­tuil­le päi­vil­le myy­tiin hie­man ai­em­paa enem­män lupia. Per­ho­ka­las­ta­jil­le va­rat­tui­na päi­vi­nä luvat myy­tiin usein lop­puun en­ti­seen ta­paan.

Juttu jat­kuu kuvan jäl­keen.

Van­han­kau­pun­gin­kos­kel­la saa ka­las­taa ka­la­por­tai­den ylä- ja ala­puo­lel­la. Ka­las­tuk­sel­ta rau­hoi­tet­tu alue on mer­kit­ty kyl­tein.

Tai­me­nen ka­las­tus­kau­del­la ka­las­tus­pai­net­ta hil­li­tään lu­pa­kiin­tiöin. Vuo­ro­kau­des­sa on neljä kuu­den tun­nin ka­las­tus­jak­soa, ja lupia myy­dään kym­me­nen.

– Suu­rin osa Van­han­kau­pun­gin­kos­ken kos­kia­lu­eel­la ka­las­ta­vis­ta ka­las­ta­jis­ta ka­las­taa me­ri­tai­men­ta, Hel­sin­gin kau­pun­gin ka­la­ta­lous­neu­vo­ja Sa­rian­ne Snell­man sanoo.

En­sim­mäi­set me­ri­tai­me­net nouse­vat kos­keen viik­ko ennen ju­han­nus­ta. Kos­ki­ka­las­ta­jai­en kovin me­ri­tai­men­se­son­ki on elo­kuus­sa. Vir­ta­ve­sis­sä, kuten Van­han­kau­pun­gin­kos­kel­la, tai­me­nen rau­hoi­tus alkaa syys­kuun alus­sa.

Ku­dul­le nouse­vien tai­men­ten ka­las­tus on ris­ti­rii­tais­ta

Ku­dul­le nouse­val­le ka­lal­le tais­te­lu sii­man pääs­sä vie voi­mia ja tuot­taa mai­to­hap­po­ja. Snell­man kui­ten­kin näkee, että ku­te­maan nouse­vien ka­lo­jen ka­las­tuk­sen kiel­tä­mi­nen kaa­tai­si vael­lus­ka­lo­jen joki- ja kos­ki­ka­las­tuk­sen ko­ko­naan.

Ar­vok­kaa­na saa­lii­na pi­det­ty tai­men hou­kut­te­lee myös Van­han­kau­pun­gin­kos­kel­le lu­vat­to­mas­ti ka­las­ta­via sa­la­ka­las­ta­jia. Val­veu­tu­neet ka­las­ta­jat ovat Snell­ma­nin mu­kaan tär­keäs­sä roo­lis­sa sa­la­ka­las­tuk­sen tor­jun­nas­sa.

– Olen sitä miel­tä, että mitä enem­män kos­kel­la on toi­min­taa, sen pa­rem­min kala pää­see nouse­maan kos­kea ylös, Snell­man sanoo.

Tai­men­kan­nat el­py­vät hi­taas­ti

Vii­mei­sen kym­me­nen vuo­den ai­ka­na tai­men­kan­nat ovat osoit­ta­neet el­py­mi­sen merk­ke­jä. Poi­ka­sia syn­tyy luon­nos­sa pa­rem­min. Saura ker­too, että vi­ran­omai­set ja tal­koo­lai­set ovat esi­mer­kik­si kun­nos­ta­neet poi­ka­sa­luei­ta ja pe­rus­ta­neet ku­tuso­raik­ko­ja.

– Esi­mer­kik­si Van­taan­joen Lon­gi­no­jal­la tai­me­nes­ta on tul­lut ikään kuin pai­kal­lis­ten lem­mik­ki. Pai­kal­li­set ha­lua­vat, että sillä on mah­dol­li­sim­man hyvät olo­suh­teet elää.

Asen­ne­muu­tok­set ja ka­las­tus­lain tiu­ken­nuk­set lu­paa­vat Sau­ran mu­kaan tai­me­nel­le hyvää myös tu­le­vai­suu­des­sa. Hän ar­vioi, että seu­raa­van kol­men­kym­me­nen vuo­den ai­ka­na voi­tai­siin luo­pua ko­ko­naan ka­las­tuk­sen tar­pei­siin teh­tä­vis­tä me­ri­tai­me­nen is­tu­tuk­sis­ta.

Lue myös: Tor­nion­joen lo­hi­kuo­le­mien seu­rauk­set pal­jas­tu­vat vasta tu­le­vi­na vuo­si­na