Huijareiden ja virkavallan kissa-hiiri -leikki

Tuttu ääni puhelimen toisessa päässä ei välttämättä ole se keneksi häntä luulet.

Tekoälyä käyttämällä pystytään imitoimaan ihmisiä uskottavalla tavalla. Esimerkiksi henkilön ääni voidaan luoda keinotekoisesti käyttäen tekoälyä. Myös aidolta vaikuttavan videokuvan luominen on mahdollista.

– Huijareiden ja tietoturvan ammattilaisten välillä on käynnissä asevarustelukilpailu. Toinen kehittää uuden menetelmän, ja sitten toinen yrittää kiertää sen. Molempien osapuolten pitää parantaa otteitaan vuorotellen, kertoo datatieteen apulaisprofessori Antti Honkela Aalto-yliopistosta.

Syväväärennös eli deepfake tarkoittaa video- tai audioväärennöstä, joka on luotu tekoälyn avulla. Väärennökset ovat korkealaatuisia, ja niitä on jo käytetty rikollisiin tarkoituksiin.

Neuroverkko on tietokonejärjestelmä, joka mallintaa ihmisen aivojen toimintaa. Syväväärennökset luodaan syöttämällä suuria määriä tietoa neuroverkolle opetusvaiheessa. Äänen tai kuvan imitoimista varten huijarit keräävät tiedon tarvittavan tiedon internetistä ja sosiaalisesta mediasta.

Pysy valppaana ilman pelkoa

Tunnetuimmat huijaukset, joissa on käytetty syväväärennettyä ääntä, ovat vuonna 2019 tehty huijaus, jossa isobritannialaiselta energiayhtiöltä huijattiin 243 000 dollaria. Sekä vuotta myöhemmin tapahtunut huijaus, jossa hongkongilaispankin johtajaa imitoimalla huijattiin 35 miljoonaa dollaria.

-Vaikka huijarit ovat onnistuneet käyttämään tekoälyä imitaatiopetoksissa, helppoa heillä ei kuitenkaan ole. Siitä kertoo, että suurimmat tämänkaltaiset huijaukset ovat jo useamman vuoden takaa, toteaa Honkela.

Mahdollisuus käyttää tekoälyä imitaatiohuijauksissa on siis rajallista tällä hetkellä. Tekoäly kuitenkin kehittyy niin nopeasti, että tilanne voi muuttua äkillisesti.

 

Tarkkasilmäisyys paljastaa totuuden

 

  • Väärennökset voivat olla erittäin laadukkaita, mutta silti on olemassa tapoja miten tunnistaa väärennökset.
  • Analysoi materiaalia kriittisesti. Mahdollisuuksien mukaan pysäytä kuva ja tarkenna lähelle.
  • Kuvissa esiintyvien ihmisten sormet sekä niiden määrä, silmien liikkeet ja kuvissa näkyvät sumentumat voivat paljastaa syväväärennöksen.
  • Syväväärennösvideon voi joskus tunnistaa myös kohdista, joissa väärennetyt kasvot asettuvat alla olevan hahmon kasvoihin. Nämä kohdat voivat näyttää luonnottoman tasaisilta.
  • Ääniväärennöksien tunnistamiseksi voi henkilöltä kysyä jotain, jonka vain kyseinen henkilö tietäisi. Ääniväärennöksissä saatetaan myös käyttää epätyypillisiä ilmauksia tai pyytää tekemään jotain yllättävää kuten suuria rahansiirtoja.

Lähde : Kyberturvallisuuskeskus