Kalastus ei kuulu liikuntasetelin piiriin – eduskunnalle luovutettu aloite etenee hitaasti

Suomen Vapaa- ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) kannattaa liikuntasetelin laajentamista kalastuksen piiriin. Kalastus ei monen liikuntamuodon tavoin kuulu siihen. Eduskuntaan edennyt toimenpidealoite asiaa koskien ei kuitenkaan etene toivotusti.

Suomen Vapaa-ajan kalastajien Keskusjärjestö (SVK) ei ymmärrä, miksi kalastus on jäänyt ulos liikuntasetelistä. Liikuntaetu on ollut esillä järjestön vuosikokouksessa, jossa on kannatettu vahvasti kalastuslupamaksujen liittämistä liikuntaseteliin.

SVK on tehnyt kyseisestä asiasta oman aloitteen jo vuosia sitten, joka ei edennyt eduskunnan käsittelyyn. Nykyisen aloitteen laittoi vireille kahdeksan kansanedustajaa.

Kolme SVK:n puheenjohtajiston jäsentä istuu kansanedustajina eduskunnassa. Järjestön tiedottajan Jaana Vetikon mukaan he pyrkivät sieltä käsin edistämään aloitteen toimenpanoa. Tällä hetkellä SVK pyrkii myös edistämään muutosta etuseteliin esimerkiksi Fiksu kalastaa -kampanjalla.

– Kampanjan tarkoituksena oli tuoda kalastusharrastusta esille nimenomaan hyvinvoinnin näkökulmasta. Sitä voi esimerkiksi harrastaa urbaanissa kaupunkiympäristössä, sanoo Vetikko.

Kampanjassa ihmiset pystyivät myös haastamaan työnantajansa tarjomaan kalastusaikaa esimerkiksi tyky-toimintana. Se on työnantajan järjestämää toimintaa, joka edistää työkykyä.

Järjestöllä on noin 34 000 jäsentä. Kalastonhoitomaksu on yhdelle henkilölle 45 euroa vuodessa. Sen lisäksi on olemassa useita lupamaksuja.

Jos kaikki jäsenet maksaisivat liikuntaseteliin liitettävän kalastonhoitomaksun, Metsähallitus saisi noin 1,5 miljoonan euroa vuodessa.

Aloitteiden käsittely vie aikaa

– Monesti tällaiset aloitteet tulevat median kirjoituksiin, mutta katoavat päätöksenteon jalkoihin, toteaa aloitteen allekirjoittanut Jari Myllykoski (vas.).

Kansanedustajien tekemät laki- ja toimenpidealoitteet vaativat valtioneuvoston aktiivisuutta ja asiaan tarttumista.

Myllykosken mukaan on vaikea ennakoida, kuinka kauan asian käsittely vie, sillä hallituksen pitää ottaa aloite valmisteluun. Asiasta tulee seuraavaksi keskustella valtiovarainministeriön kanssa.

Liikunta- ja kulttuuriseteliä koskeva laki on ollut eduskunnan käsittelyssä viime aikoina koronan vuoksi. Seteliin tehtiin lisäys, joka mahdollisti kulttuuritapahtumisiin osallistumisen etänä. Täsmennys tehtiin niin, että koko lakia ei tarvinnut muuttaa.

Myllykoski pohtii, voitaisiinko kalastus liittää osaksi liikuntaseteliä vastaavalla tavoin täsmentämällä lakia.

Lue myös: Erittäin uhanalainen meritaimen on Vanhankaupunginkosken tavoitelluin saaliskala

Työntekijöiden liikuntaseteli:

  • Liikuntaseteli on palveluseteli tai sähköinen etu, jolla voi ostaa liikuntapalveluita.
  • Työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen vuoden aikana 400 euron arvosta omaehtoista liikunta- ja kulttuurietua, jonka työnantaja voi vähentää yrityksen verotuksessa ja jonka työntekijä saa verovapaasti.
  • Liikuntaedun piiriin kuuluva liikunta on ”fyysistä aktiivisuutta, jonka tarkoituksena on ylläpitää työntekijän fyysistä hyvinvointia”
  • Liikuntasetelit ovat tulleet voimaan vuonna 2004