Tubettaja Maiju Voutilainen lopetti pari vuotta sitten yhteistyöt pikamuotia valmistavien brändien kanssa. Voutilainen koki järjettömäksi vaatteiden kertakäyttöisyyden.
–Olihan se kivaa saada ja esitellä uusia vaatteita. Sitten kun tajusin, että käytin saamiani vaatteita vain yhdessä Instagram-kuvassa ennen kuin ne lensivät kirpputorille, ymmärsin, miten typerää se on.
Nykyään Voutilainen onkin tubettajien piireissä tunnettu arvomaailmastaan. Vastuullisuus, mielenterveys ja ympäristöystävällisyys ovat jatkuvia teemoja hänen sosiaalisen median tileillään. Yhteistyötä Voutilainen tekee vain sellaisten kumppaneiden kanssa, jotka jakavat hänen arvonsa.
– Mainostaessani asioita koen olevani vastuussa seuraajilleni. En lähtisi mainostamaan mitään, minkä koen vastuuttomaksi.
Voutilainen näkee vastuullisemman vaikuttajamarkkinoinnin hitaana muutoksena. Hän kertoo osan kollegoistaan laittaneen hyvin suuren hinnan esimerkiksi juuri pikamuodin mainostamiselle, kun aikaisemmin palkkioksi on riittänyt ilmaiset tuotteet.
Yhteistyökumppanin valinta on tarkkaa myös yrityksille
Kotimainen huonekalualan yritys Hakola on tuttu yhteistyökumppani monen vaikuttajan sosiaalisen median tileiltä. Hakolan markkinointikoordinaattori Susanna Planen mukaan yritykselle on tärkeää, että yhteistyökumppanit jakavat heidän arvonsa kotimaisuudesta, laadusta, kestävyydestä ja käsityön arvostuksesta.
Yrityksen solmimat yhteistyöt ovat pitkäaikaisia ja tarkkaan mietittyjä, jonka vuoksi heidän mielestään on hyvä, että kumppanit tietävät esimerkiksi tuotannon eri vaiheista.
–Useat vaikuttajat ovat käyneet tehtaallamme tutustumassa tuotantoon ja tapaamassa tuotannon työntekijöitä.
Vaikuttajamarkkinointi tavoittaa halutun kohderyhmän
Markkinointitoimisto Dagmarin toteuttaman kyselyn mukaan 44 prosenttia 15-29-vuotiaista luottaa bloggaajien suosituksiin ja kokemuksiin ostopäätöksen tukena. Vain 20 prosenttia luottaa mainontaan tietolähteenä. Vuonna 2018 toteutetussa tutkimuksessa oli mukana 1 125 osallistujaa.
Viimeisen parin vuoden aikana Mainonnan eettinen neuvosto MEN on asettanut vaikuttajamarkkinointiin tiukemmat ohjeistukset. MEN on linjannut, että alustasta riippumatta markkinoinnista tulee käydä selvästi ilmi sen kaupallinen tarkoitus. Linjaus pohjautuu kuluttajansuojalakiin.
Mainonnan vaikutus yleisöön on huomaamaton, mutta suuri
Linda Carlson, 21, on seurannut tubettajia aktiivisesti noin viisi vuotta. Vaikuttajien kaupalliset yhteistyöt ovat hänen mielestään muuttuneet vuosien aikana ammattimaisemmiksi ja selkeä merkintä mainonnasta luo uskottavuutta.
–Pitää tiedostaa se, että somevaikuttajalle maksetaan mainostamisesta. Vaikutusvaltaisia tahoja usein uskoo helpommin. Esimerkiksi jos lääkäri mainostaa jotain terveyttä edistävää tuotetta, uskon sen olevan oikeasti hyvä.
Carlson on huomannut muutoksen myös mainonnan sisällössä. Pikamuodin ja kosmetiikan sijaan monet vaikuttajat mainostavat aineettomia asioita, kuten järjestöjä ja äänikirjapalveluita. Hän on havainnut, ettei ole enää trendikästä esitellä suuria määriä vaatteita, vaikka toki sellaistakin sisältöä vielä löytyy.
–Ikävä myöntää, mutta jos joku seuraamani vaikuttaja mainostaa jatkuvasti jotain brändiä ja tarjoaa esimerkiksi alennuskoodeja, käyn usein vähintään katsomassa heidän valikoimansa. Sama pätee myös toisin päin. Jos minulle mainostetaan pikamuodin haittoja, ei tee mieli enää ostaa.
Lue myös:
Profiilityö on osa lähes jokaisen somearkea
Pikamuodin ongelmallisuudesta suuret massat juoksevat halpojen hintojen perässä