Valokuvaprojekteilla halutaan osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun positiivisen vaikuttamisen kautta.
– Minulle valokuvataide on väline osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Halusin valokuvan olevan yksi keskustelufoorumi sekä nostaa sen arvostusta, festivaalin taiteellinen johtaja Sanni Seppo kertoo.
Sepon mukaan maailmassa on tällä hetkellä suuria ongelmia kuten luonnon monimuotoisuuden hupeneminen, ilmastonmuutos sekä erilaiset yhteiskunnalliset kriisit.
– Teosten tarkoituksena on saada ihmisten mielikuvitus ja kuvitteleminen liikkeelle sekä saada ihmiset pohtimaan vaihtoehtoja ja ratkaisuja, jotta jokainen löytää oman tapansa toimia.
Seppo on itsekin valokuvataiteilija. Hän haluaa tuoda esille hänelle itselleen tärkeitä aiheita. Hän on käsitellyt töissään paljon metsää ja sen merkitystä.
Ympäristöarvot näkyvät festivaalin näyttelyiden esillepanoissa. Seinillä on muun muassa nauloin kiinnitettyinä tulostetut kuvat puuvillapaperilla, jolloin kuvia ei pohjusteta. Usein juuri pohjustusmateriaalit ovat ympäristölle haitallisimpia.
Seppo kertoo festivaalin järjestäjien ajattelevan, että yhteiskunta ei kestä kulutuksen varaan rakentuvaa onnellisuutta. Hyvinvointia pitäisi pystyä ajattelemaan myös toisella tavalla.
– Kun rakennamme tulevaisuutta meidän pitäisi ajatella, että ”me” -käsite on laajempi kuin ihminen. Tarkoituksena on saada ihmiset kuvittelemaan parempaa maailmaa, johon kuuluu muutkin lajit, eivät vain ihmiset.
Valokuvanäyttelyiden lisäksi järjestetään keskustelutilaisuuksia, taiteilijatapaamisia sekä erilaisia julkisen tilan hankkeita. Ohjelmaan kuuluvat myös elokuvanäytökset ja näyttelytiloissa toteutettavat monitaiteiset hankkeet.
Videolla kuvajournalistit Linda Manner ja Ella Kiviniemi kertovat teoksestaan Meillä / Utopia. Teos kertoo luovasta yhteisöstä Espoossa, kimppakämppien kerrostalosta Helsingin keskustassa sekä lapsiperhekommuunista Vantaalla.
- Näyttelyitä järjestetään tänä vuonna kolmessa paikassa. Suomen valokuvataiteen museossa 26.5. asti ja Pertin valinta – sekotavarakauppa & Galleriassa sekä Stoan Galleriassa 17.4. asti.
- Ensimmäisen kerran festivaali järjestettiin vuonna 2015.
- Festivaalin valokuvaajat, taiteilijat ja tekijät: Laia Abril, Darya Apakhonchich, Airin Bahmani, Aslan Gaisumov, Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä, Touko Hujanen, Ella Kiviniemi & Linda Manner, Patrik Rastenberger & Sergio Prudant, Sanni Seppo & Ritva Kovalainen & Ville Tanttu, Kurt Tong sekä Winds of -näyttelyn kuraattorit Nayab Ikram ja Ramina Habibollah sekä taiteilijat Baran Caginli, Jeannette Ehlers, Mi Tjio ja Uwa Iduozee.
- PVF:n sivusto