Luonnossa kotonaan -päiväkoti Sotkankodon johtaja Johanna Luostarinen kertoo saaneensa edeltävällä viikolla sähköpostin Alaskasta. Alaskan Anchoragessa paikalliset koululaiset ja pienemmät lapset ovat pitkän etävaiheen jälkeen vasta palailemassa takaisin kasvatuksen ja koulutuksen pariin. Sotkankodolla on luonnossa kotonaan -tunnus eli se on niin sanottu luontopäiväkoti.
– Paikallinen päiväkoti Anchoragessa oli löytänyt netistä tiedon, että olemme tällainen luonnossa toimiva päiväkoti. He kyselivät vinkkejä, kuinka toimintaa voisi toteuttaa Alaskassa, kun sielläkin on aika kylmä.
Suomen koulutusvientiohjelma Education Finlandin ohjelmajohtaja Jouni Kangasniemi kertoo, että ohjelmassa ei ole mukana luontopäiväkotitoimintaa vieviä yrityksiä. Hän kuitenkin uskoo, että luontopäiväkoteihin liittyvä toiminta olisi hyvin räätälöitävissä erilaisiin kulttuureihin ja toimintaympäristöihin sopivaksi, ihan vientipalvelunakin.
– Tammikuussa meillä vieraili muun muassa Bhutanista delegaatio, ja myös heille järjestyi yhtenä osana vierailuaan tutustuminen luontopäiväkotiin Helsingissä.
Korona ei mullistanut luontopäiväkodin arkea
Luontopäiväkodissa lapset viettävät valtaosan päivistään ulkona. Päiväkotirytmi muodostuu muun muassa retkistä lähiluontoon, lepohetkistä laavun suojissa ja oppimistuokioista metsän siimeksessä.
Päiväkodinjohtaja Luostarisen mukaan korona ei ole suuresti hetkauttanut Sotkankodon päivittäistä rytmiä. Siinä missä moni päiväkoti joutui keväällä pohtimaan, kuinka järjestää arki uudelleen, Sotkankodossa kaikki oli jo aika valmista, Luostarinen kertoo.
– Meille tultiin tähän pihaan jo valmiiksi ja meillä oltiin ulkona jo tosi paljon. Me vielä vähän entisestään lisättiin ulkoilumahdollisuuksia ja tehostettiin siivoamista.
Luontopäiväkodeista innostuneita alaskalaisia kiinnosti erityisesti, kuinka päiväkoti toimii kylmässä ilmastossa. Sotkankodossa 5–6-vuotiaat lapset ovat lähtökohtaisesti koko päivän ulkona. Kun sää kylmenee, myös sisällä ollaan enemmän.
– Tarkoitus ei ole tehdä mitään selviämisretkeä, mutta hyvissä varusteissa me pärjäämme tosi pitkälle niin, että lasten on mukava olla – ja se on lähtökohta ihan kaikelle toiminnalle.
Sotkankoto oli päiväkodeista ensimmäinen
Metsä- ja luontopäiväkodit rantautuivat Ruotsista Suomeen 1990-luvulla. Suomen Latu koordinoi ruotsalaisesta i ur och skur -toiminnasta inspiraationsa saanutta luonnossa kotonaan -toimintaa Suomessa. Luonnossa kotonaan -tunnuksen on tähän päivään mennessä saanut yli 30 toimipaikkaa ympäri Suomen. Sotkankoto oli päiväkodeista ensimmäinen.
Luonnossa kotonaan -toimijat sitoutuvat muun muassa viettämään kiireetöntä ulkoilmaelämää luonnossa ja ulkoilemaan useita tunteja päivittäin – säällä kuin säällä. Toiminnassa painotetaan kestävää kehitystä. Leikki- ja liikuntavälineet löytyvät ensisijaisesti luonnosta.
Muiden päiväkotien tapaan myös luontopäiväkotien täytyy noudattaa varhaiskasvatuslakia ja paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia. Päiväkodinjohtaja Johanna Luostarisen mukaan päiväkodin opetustehtävää voi yhtä hyvin toteuttaa osittain ulkona kuin sisätiloissakin.
– Meillä on välillä metsäeskaria, missä harjoitellaan esimerkiksi matemaattisia taitoja luonnosta löytyvillä materiaaleilla tai tehdään ympäristöstä havaintoja vähän projektityyppisesti.
Myös useiden tutkimusten mukaan luonnon hyödyntäminen opetuksessa rikastuttaa lasten oppimiskokemuksia. Luonnossa lapset myös ottavat tasapuolisemmin kavereita mukaan leikkiin.