Suosituimmat opiskelija-asunnot sijaitsevat Helsingin kantakaupungissa

Kuudesta suosituimmasta alueesta vain yksi sijaitsee Helsingin ulkopuolella.

Pääkaupunkiseudulla jonotusajat opiskelijayksiöihin ovat tavallisemmin 9-10 kuukautta, joskus vuosikin. Suosituimmilla alueilla olevia yksiöitä voi kuitenkin joutua odottamaan reilusti kauemmin.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (HOAS) on Helsingin alueella suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja. Säätiöllä on kymmenentuhatta asuntoa 44 eri alueella pääkaupunkiseudulla. Elo-syyskuussa tulee vuosittain eniten hakemuksia, noin 10 000. Ongelmaksi muodostuu se, että asuntoja vapautuu syksyisin vain kolmetuhatta.

Hoasin alueista suosituimpia ovat Kamppi, Kalasatama ja Jätkäsaari-Ruoholahti. Kuitenkin vain noin seitsemän prosenttia hakijoista haluaa kyseisille alueille.

Muita vaihtoehtoja löytyy

Kuva avainpalautukset-kyltistä

Opiskelija voi saada perheasunnon parhaimillaan muutamassa viikossa.

Vaikka Hoas hallitsee markkinoita, opiskelija voi hakea asuntoja muualtakin. Toinen edullinen vaihtoehto on hakea asuntoa osakuntien kautta. Helsingin yliopistossa toimii 15 osakuntaa.

Esimerkiksi Etelä-Pohjalaisella osakunnalla on asuntoja Vallilassa, Patolassa, Puistolassa ja Kampissa.

EPO:n asuntosihteerin Timo Laitilan mukaan suosituin hakukohde on Vallila. Kamppi on vähemmän suosittu, sillä osakunnalla on siellä vain soluasuntoja eikä yksiöitä.

Opiskelija-asunnot ovat yleensä markkinahintaa halvempia. Hoasin asunnot ovat keskimäärin 35 prosenttia halvempia, mutta yllä mainituilla suosituimmilla alueilla hinnat voivat olla jopa 40 prosenttia halvempia.

Myös EPO:n asunnot ovat markkinahintaa halvempia. Kaksion voi vuokrata alle neljälläsadalla eurolla.

Korona-aika johti muutoksiin

EPO:lle tulleiden asuntohakemuksien määrä väheni korona-aikana, kertoo Laitila. Tilanne on parempi nykyään, mutta vielä ei olla ylletty koronaa edeltäviin lukuihin.

Osakunnassa huomattu, että opiskelijoille ei enää kelpaa pienet asunnot yhtä hyvin kuin ennen. Timo Laitila ounastelee muutoksen johtuvan etäopiskelusta.

Kahdenkymmenen neliön asunto voi alkaa tuntua ahtaalta, jos siellä joutuu olemaan jatkuvasti. Laitilan mukaan tämä on mahdollisesti yksi syy soluasuntojen suosion hiipumiseen.