Hyvä, paha lemmikkien verkkomyynti

Laki lemmikkien verkkomyynnistä puuttuu nyt kokonaan. Ostajien on vaikeaa varmistua siitä, että myytävänä olevat lemmikit voivat hyvin ja kasvavat eläimelle sopivissa oloissa.

Kissanpentu on helppo ostaa jostain Facebookin monista kissaryhmistä. Helppous ei kuitenkaan ole riskitöntä, sillä ostaja saattaa tukea pentutehtailijaa.

Pentutehtailijat kasvattavat eläimiä usein likaisissa oloissa, eivät huolehdi rokotuksista tai muusta terveydenhuollosta ja saattavat antaa pennuille huonoa ruokaa. Kissanpennut suositellaan rokkotettavan kissaflunssaa, kissaruttoa ja rabiesta vastaan. Koiranpennut taas suositellaan rokotettavan parvoa, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdus, kennelyskää ja rabiesta vastaan.

Verkkomyyntiin liittyvät suurimmat ongelmat ovat Euroopan komission tekemän selvityksen mukaan verkkomyyntialustojen suuri määrä sekä se, että myyjät voivat jättää kertomatta lemmikin sijainnin ja omat yhteystietonsa myynti-ilmoituksessa.

Euroopan komissio suositteli elokuussa 2018, että kaikille verkkosivuille tulisi laatia yhteiset pakolliset lemmikkien myynti-ilmoituksia koskevat vaatimukset ja laatukriteerit, mutta keinoja tämän toteuttamiseen ei vielä ole.

Eläinten myynti Facebookin ryhmissä on kielletty

Facebook kielsi eläinten myymisen osto- ja myyntiryhmissä sekä matketplacessa tämän vuoden elokuussa. Facebook on kieltänyt myös ilmoitukset, joissa ihmiset etsivät lemmikilleen uutta kotia.

Facebookista löytyy kuitenkin edelleen paljon sekä yksityisiä että julkisia eläinten myymistä varten perustettuja ryhmiä. Kissoille, koirille, kaneille, papukaijoille ja hevosille on omat myyntiryhmänsä.

Aktiivisimpia ryhmiä ovat kissoja ja koiria myyvät ryhmät. Kissat etsivät kotia -ryhmässä on yli 9 300 jäsentä, ja uusia ilmoituksia myytävistä kissoista julkaistaan päivittäin. Saksanpaimenkoirien myyntiryhmässä jäseniä on yli 4 700, ja sielläkin uusia ilmoituksia ja ostopyyntöjä julkaistaan lähes päivittäin.

Ryhmien ylläpitäjien vastuulle jää määritellä, mitkä tiedot myyjän täytyy lemmikistään kertoa ja millaiset ilmoitukset ovat ryhmän sääntöjen vastaisia. Jos säännöt myymiselle ovat löyhät tai puuttuvat, pentutehtailijoiden on helppo löytää pennuille ostajia aina jonkun ryhmän kautta.

Facebookin sääntöjen mukaan löytöeläinkodit saavat mainostaa myytäviä eläimiä ja yksittäiset ihmiset saavat ilmoittaa myytävästä lemmikistä omalla seinällään.

Facebook puuttuu vain harvoin eläinten myyntiä koskevan säännön rikkomiseen. Säännöt ovat epäjohdonmukaiset, koska eläimiä saa myydä saman sivuston yhdessä osiossa mutta toisessa ei.

Erään ryhmän ylläpitäjä kehotti ryhmän jäseniä julkaisemaan koiranpentujen myynti-ilmoitukset kertomalla iloisista pentu-uutisista, julkaisemalla kuvan ja yhteystiedot, mutta jättämään sanan “myynti” pois.

Verkkomyyntialustat saavat määritellä säännöt itse

Eri verkkokauppoilla on keskenään erilaisia käytäntöjä siitä, millaisia ilmoituksia ne hyväksyvät, ja käytännöt vaihtelevat suuresti.

Tori.fi:llä on tarkat säännöt siitä, mitä tietoja lemmikkien myynti-ilmoituksien tulee sisältää. Esimerkiksi ilmoituksen myytävistä pennuista saa jättää vasta, kun ne ovat syntyneet, ja ilmoituksessa täytyy kertoa pentujen syntymäaika sekä luovutuspäivämäärä.

Asiakaspalvelijat tarkistavat kaikki kissojen ja koirien myynti-ilmoitukset, ennen kuin ne julkaistaan Tori.fi:ssä. Kissojen ja koirien myynti-ilmoituksia julkaistaan vuosittain yhteensä noin 17 000. Kaikkien eläinten myynti-ilmoituksia julkaistaan noin 50 000 vuodessa.

Jos ilmoitukset ovat puutteellisia tai ne herättävät epäilyjä pentutehtailusta, työntekijät pyytävät myyjiä toimittamaan dokumentteja esimerkiksi rotukoirien pentujen rekisteröinnistä ennen ilmoituksen julkaisemista.

– Meillä säännöt on viety aika äärimmilleen juuri sen takia, että ilmoituksen tekeminen ei olisi helppoa. Ne myyjät, jotka ovat oikealla asialla ja tietävät säännöt, osaavat laatia ilmoitukset. Näin ei tule paljon helppoja ilmoittajia, sanoo Tori.fi:n markkinointipäällikkö Laura Kuusela.

Nettimarkkina.com:in säännöissä ei ole minkäänlaisia vaatimuksia siitä, mitä lemmikkien myynti-ilmoituksien tulee sisältää. Sivustolla on kuitenkin SEYn laatimat ohjeet, kuinka ostajat voivat tunnistaa pentutehtailijat.

Tuotepäällikkö Linda Tverin kertoi sähköpostitse, että “myynti-ilmoituksen jättäjä vastaa aina itse myytävästä kohteesta käyttöehtojemme mukaisesti”. Työntekijät tarkastavat ilmoituksia ilmiantojen perusteella.

Säännöistä ja ilmoitusten valvonnasta huolimatta on tärkeää, että verkkomyyntialustojen käyttäjät ilmiantavat epäilyttäviä ilmoituksia. Kuuselan mukaan esimerkiksi tiettyjen koirarotujen kasvattajat tietävät Tori.fi:n työntekijöitä paremmin, keiltä muilta kasvattajilta on tulossa pentueita myyntiin ja ketkä ovat luotettavia ilmoittajia.

Avoin tietokanta, johon kaikki lemmikit tulisi rekisteröidä, helpottaisi Kuuselan mukaan myynti-ilmoituksien valvomista verkkomyyntialustoilla. Jos verkkomyyntialustoilla olisi velvollisuus tarkistaa, että myytävät pennut ovat rekisterissä ennen myynti-ilmoituksen julkaisemista, monien pentutehtailijoiden ilmoitukset eivät päätyisi julkaistuksi. Kuusela pitää tätä jopa tehokkaampana keinona kuin myyjän pakollista tunnistaumista.

Sekä Tori.fi että Nettimarkkina.com ilmoittavat pentutehtailuepäilyksistä tarvittaessa poliisille tai muulle valvovalle viranomaiselle.

Vahva tunnistautuminen helpottaisi pentutehtailijoiden löytämistä

Vahvan tunnistatumisen avulla verkkomyyntialustat voisivat tehdä lemmikkien myymisestä luotettavampaa. Suomen eläinsuojelu SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli pitää tärkeänä, että tämä tulisi pakolliseksi kaikille verkkomyyntialustoille.

– Jos myyjä olisi vahvisti tunnistettu pankkitunnuksilla tai muilla tavoin, niin eläinmyyjä olisi mahdollista löytää. Silloin hän ei pystyisi välttelemään vastuuta, Pulli sanoo.

Kesäkuussa julkaistussa vetoomuksessa SEY vaatii lisäksi, että eläinten myyminen sosiaalisen median markkinapaikoilla ja muilla suljetuilla foorumeilla tulee kieltää ja että myynti-ilmoituksessa tulee kertoa tiedot myytävän lemmikin rokotuksista ja terveydestä.

Nykyisessä tilanteessa pentutehtailijoiden on helppo hävitä jäljettömiin sosiaalisesta mediasta kaupanteon jälkeen. Jos kissan- tai koiranpennun ostaja sitten huomaa lemmikkinsä olevan sairas, vastuu hoitokuluista jää ostajalle, ja halvan pennun hinta voikin olla moninkertainen luotettavalta kasvattajalta ostettuun pentuun verrattuna.

Kissanpentujen myynti-ilmoituksen voi laatia ilman minkäänlaista mainintaa rokotuksista, sirutuksesta tai muista terveystiedoista. Ostajan vastuulle jää pentujen alkuperän ja kasvuolojen selvittäminen.

Suomen eläinsuojelu SEY on laatinut ohjeet eläinten ostajille, mutta mikään ei velvoita sosiaalisen median kautta lemmikkiä ostavia ihmisiä noudattamaan näitä sääntöjä.

Eläinten verkkomyyntiä tullaan rajoittamaan uudessa eläinsuojelulaissa

Nykyinen eläinsuojelulaki ei rajoita eläinten verkkomyyntiä millään tavalla. Maa- ja metsätalousministeriön erityisasintuntija Tiina Pullolan mukaan uuteen eläinsuojelulakiin kirjataan vaatimuksia siitä, millaisia ilmoitusten tulee olla.

Ennen lain valmistelua on selvitettävä, miten lemmikkien verkkomyynnin rajoittaminen olisi kaikkein tehokkainta, ja vertailtava muiden maiden lakeihin kirjattuja verkkokauppaa koskevia säädöksiä. Pullolan mukaan tulee selvittää, miten säädökset ovat linjassa esimerkiksi kuluttajalainsäädännön kanssa.

Uusi eläinsuojelulaki on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2021.

Myös kissojen ja koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä tehdään pakollista, sillä tämä on kirjattu hallitusohjelmaan. Pullola kertoo, että tämä uudistus ei tule osaksi uutta eläinsuojelulakia, mutta sitä valmistellaan yhtä aikaa.

Koiran omistaja voi rekisteröidä puhdasrotuisen ja sekarotuisen koiransa Kennelliiton rekisteriin, mutta se ei ole pakollista. Kissaliitto ylläpitää rekisteriä rotukissoista, mutta tietoa maatiaskissoista ei ole kerätty mihinkään.

Lemmikkien tuontirajoitukset estävät tautien leviämistä

EU:n lainsäädäntö määrittelee, että maahan tuotavalla koiralla, kissalla tai fretillä tulee olla tunnistusmerkintä, raivotautirokotus ja lemmikkieläinpassi. Lisäksi koirilla tulee olla lääkitys ekinokokkoosia vastaan. Vaatimuksilla halutaan rajoittaa laitonta eläinkauppaa ja estää tautien leviämistä.

Lemmikin omistaja saa myydä ulkomailta tuodun eläimen Suomessa vain, jos sen paperit ovat kunnossa. Suomessa syntyneellä lemmikillä taas ei tarvitse olla minkäänlaisia papereita ennen myyntiä.

Marraskuun alussa Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI, Tulli, Helsingin poliisilaitos ja Helsingin kaupunki tarkastivat Tallinnasta laivalla tulevien matkustajien lemmikkien asiakirjat. AVIn eläinlääkärit huomasivat puutteita 15 koiran papereissa. Niiltä puuttui joko ekinokokkilääkitys tai rabiesrokotus. Yhteensä he tarkastivat 28 lemmikin maahantuloedellytykset.

Etelä-Suomen AVIn läänineläinlääkäri toteaa Tullin tiedotteessa, että koska puutteita havaittiin niin monen lemmikin kohdalla, valvonnalle on jatkossakin tarvetta.

 

Lue myös:

Laittommia hämähäkkieläimiä voi liikkua kauppiaalta ostajaalle jopa kirjeessä

Kyttäystä, valehtelua ja muunneltuja todistuksia – koiran osto johti oikeushaasteeseen ja lähestymiskiellon harkintaan